potulkový blog

Mesiac: december 2022

Kto je Jožo

Jožo je taký lenivý človek, ktorý sa rád zabava a stále niečo vymýšla. K poznaniu Joža by nemali chybať slová ako príroda, šport, parkour, matematika a informatika. Čo viac dodať? Poďme sa baviť!

Kto je Zuzka?

Zuzka je absolventka medicíny, ktorá potrebuje od zdravotníctva pauzu a tak si vymyslela svoju vlastnú verziu cesty okolo sveta.

Všetko to začalo keď mala tú možnosť bývať rok v USA v hosťovskej rodine počas strednej školy. Otvorili sa jej brány do sveta, a ona zistila, že chce objavovať ďaleké kúty sveta tých kultúrne najodlišnejších krajín. Inšpirovala ju totiž jej hosťovská rodina, ktorá kedysi žila v Uzbekistane a momentálne sa angažujú v Indii.

Preto prvým takým výletom mimo západný svet bol výlet s hosťovskou mamou a sestrou adoptovanou z Uzbekistanu, ale pôvodom z Ruska, práve do Ruska a Uzbekistanu.

Následne prečo neísť pozrieť aj ďalšiu hosťovskú sestru, ktorá sa v tom čase práve presťahovala do Indie? Po prvom ročníku medicíny som mala tie najdlhšie prázdniny za celý môj život a podarilo sa mi ukradnúť si až 112 dní cestovania po Ázii. Veď do Gruzínska boli lacné letenky a stopom sa to za tie takmer 4 mesiaca stíha do Indie akurát.

Následný rok som si ale povedala, že chcem predsa len oddychovejšiu cestu, hlavne čo sa týka vybavovanie víz a komunikácie s domácimi, tak som sa šla pozrieť k protinožcom do Austrálie.

No a potom som zakysla…

Nasledujúce leto som si povedala, že pobudnem v SR/ČR, posilním vzťahy a privyrobím si pre zmenu aj počas prázdnin. Vzťahy som posilnila až nad očakávania, keďže to leto som prišla o svoj single status.

Leto 2020 som plánovala cestu skútrom z Mongolska domov, ale všetci vieme ako to leto dopadlo.. Corona.. tak sme sa s Jožom vydali na úsek Via Alpina. Pôvodne síce bola v pláne Via Dinarica, ale aj tam sa hranice zatvárali a otvárali ako blikajúci vianočný stromček.

Roku 2021 som stážovala v Nemecku a roku 2022 som svadbovala.

Takto rozprávať príbehy som sa naučila od Joža, tak prípadné sťažnosti ohľadne pridlhých článkov smerujte nanňho.

Ale späť k veci. Veď kedy najlepšie sa utrhnúť a cestovať aspoň rok súvisle po svete ak nie potom, čo skončím školu a Jožo podá výpoveď v práci, ktorá ho ubíja?

A takto to začína

V októbri Jožo skončil prácu v Prahe a my sme sa finálne presťahovali naspäť do Bratislavy. Následne som jav novembri dala poslednú štátnicu, takže sme obaja nahlásení na úrade práce, a jediné, čo nás zamestnáva je plánovanie našej vysnenej veľkej cesty do sveta.

Hoci sme museli pôvodný plán prehodnotiť, zvažovali sme asi 4 ďalšie a asi každý deň to aj 3 krát zmenili (dobre, dobre, bola som to hlavne ja), tak sme sa k nemu zase aj vrátili. Cestovať autom mimo EU vôbec nie je tak jednoduché ako sme si mysleli. Človek musí mať pas (Carnet de Passage) ešte aj pre auto do veľa krajín a musí naň zložiť nie práve najmenšiu zálohu. Taktiež niektoré krajiny vyžadujú poistenie, vraj dokonca aj miestnu STK a Egypt vraj dáva aj dočasnú ŠPZ, ale to uvidíme až keď tam prídeme. No a vlastne druhá vec je samotné auto, kým ho človek vytuní, hlavne ak kupoval mačku vo vreci tak ako my…

Vyzerá to ale, že naše nekonečné opletačky so servisom auta sa pomaly chýlia ku koncu a my sa môžeme oprieť do jeho prerábky.

Pre tých, ktorých by zaujímalo bližšie, čo všetko sme s autom museli riešiť :

Kúpili sme si Ford Galaxy z AAAauto a až potom sme pochopili dôležitosť servisnej knižky. Človek, ktorý to auto totiž vlastnil predtým, už musel dlho čakať kým sa nahromadí toľko vád, že sa mu už oplatí auto predať a kúpiť si nové. Od zámku na dvere, cez tlačítko okna, s ktorými sme sa naučili žiť, po brzdy, výfuk, čapy riadenia, rozvody, turbo a nové pneumatiky. Taktiež sme sa poučili ohľadom výberu autoservisu a rád k tomu, čo vymeniť pred veľkou cestou – určite sa pýtajte v dvoch nezávyslých servisoch, aby ste nemenili zbytočnosti ako my – turbo v našom prípade. V konečnom dôsledku nás zatiaľ vyšiel servis dvojnásobnú cenu auta a to si ešte len ideme dať skontrolovať tlmiče, a tečúcu klimatizáciu.

A potom hor sa na prerábku a ostatné vybovovačky typu Carnet de Passage (pre nás 5400 eur záloha )- juhú.

sk_SKSlovenčina